Νάξος

Νάξος

Μες την καρδιά του Αιγαίου μια περήφανη νήσος υψώνεται απ΄τα αφρισμένα κύματα. Θαρρείς και οι βουνοκορφές του γνέφουν στους επισκέπτες προσκαλώντας τους για εξερεύνηση. Η Νάξος, ένας τόπος που βρίθει ιστορίας και μυθικής ομορφιάς βαστά γερά τα ρίζες του πολιτισμού και με συνεχή παρουσία από τον πρώιμο κυκλαδικό πολιτισμό μέχρι και σήμερα.

Απέχοντας 103 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά μπορεί κανείς να την επισκεφτεί με το πλοίο της γραμμής σε πέντε ώρες ή με καταμαράν σε τρεισήμισι ώρες. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή του αεροπλάνου σε μισή μόλις ώρα. Δεδομένου ότι είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, προσφέρει ποικιλία στον επισκέπτη προδιαθέτοντάς τον για αξέχαστες διακοπές.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα το νησί πρώτο κατοικήθηκε κατά την προϊστορική εποχή (εποχή του χαλκού 3200 π.Χ.) Χάρη στα πλούσια κοιτάσματά της σε μάρμαρο η Νάξος διακρίθηκε ιδιαίτερα στην γλυπτική και την αρχιτεκτονική ανά τους αιώνες.

Κατά τον μύθο, ο Δίας μεγάλωσε κρυφά από τον πατέρα του σε μια σπηλιά του ομώνυμου βουνού που τυγχάνει να είναι το υψηλότερο της Νάξου και των Κυκλάδων συλλήβδην. (1004 μέτρα υψόμετρο). Σήμερα Το βουνό Ζεύς αποτελεί πόλο έλξης για ορειβάτες και περιπατητές που στοχεύουν ανάλογα με τις βλέψεις τους στην μυθική σπηλιά ή στην κορυφή του.

Ωστόσο, η θεότητα που σχετίζεται με την Νάξο, όσο καμία άλλη, είναι ο Διόνυσος. Ο θεός της οινοποσίας και του εκστατικού γλεντιού. Ο κισσοστεφανομένος θεός παντρεύτηκε την Αριάδνη που είχε εγκαταλειφθεί από τον Θησέα εκεί στον γυρισμό τους από την Κρήτη . Η ένωσή τους προίκισε το νησί με πλούσια αμπέλια και εύφορη γη.

Ακόμα και σήμερα που η Νάξος έχει μπει σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης η πλειοψηφία των κατοίκων δεν ασχολείται μόνο με τον τουρισμό. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, το χτίσιμο της πέτρας και η εξόρυξη μαρμάρου απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του μόνιμου πληθυσμού. Γι’ αυτό η Νάξος αποπνέει τον κοσμοπολίτικο αέρα ενός τουριστικού προορισμού διατηρώντας συγχρόνως το παραδοσιακό χρώμα και λαϊκό πολιτισμό της.

Είτε είστε λάτρης της περιπέτειας , της γευσιγνωσίας της ιστορίας ή της νυχτερινής διασκέδασης η Νάξος έχει να δώσει μια ξεχωριστή εμπειρία για τον καθένα.

Λόγω λοιπόν των διαφορετικών πτυχών της προσφέρεται για εξορμήσεις για εξατομικευμένα γούστα και κριτήρια. Παραλίες στρωμένες με χρυσές αμμουδιές ακολουθούν βοτσαλένες ακτές για να δώσουν τη σειρά τους σε άγριους βραχώδεις όρμους και απόμερες θαλάσσιες σπηλιές. Απάτητα βουνά κάνουν χώρο σε καλλιεργημένες πεδιάδες, γραφικά χωριουδάκια κρέμονται από τις πλαγιές, μεσαιωνικοί πύργοι ξεπετάγονται από το πουθενά, Βυζαντινά ξωκλήσια κρύβονται πίσω από αιωνόβιες ελιές και αρχαίοι ναοί κείται ξεχασμένοι σε επίγειους παραδείσους. Μεγάλο εύρος επιλογών θα βρει κανείς και στις δραστηριότητες. Καταδύσεις, wind surfing, kite surfing, ημερήσιες κρουαζιέρες, ξεναγήσεις σε αξιοθέατα, πεζοπορία σε χαρτογραφημένα μονοπάτια, ορειβασία και μαθήματα μαγειρικής.

Αυτό που την κάνει τόσο μοναδική ίσως πρέπει να αποδοθεί στην πλεονεκτική ποσότητα της σε νερό. Όχι πολύ αλλά αρκετή ώστε να διαφοροποιήσει τη Νάξο από ο τυπικό άνυδρο κυκλαδονήσι. Οι φυσικές της πηγές και το γόνιμο έδαφος εξασφαλίζουν μια πλούσια σοδειά. Εκτάσεις ασημένιων ελαιώνων, σπαρμένα χωράφια, φυτεμένη πατάτα και ξινά και ευωδιαστοί μπαξέδες θα συναντήσει κανείς σε όλο το νησί.

Η αμπελουργία αποτελεί και σήμερα μια αγαπημένη ασχολία των Ναξιωτών. Αμπέλια υπάρχουν σε όλο το νησί με την πλειονότητα να συγκεντρώνεται στον ορεινό της όγκο. Οι περισσότερες οικογένειες φροντίζουν το δικό τους αμπέλι που περνά παραδοσιακά από πατέρα σε γιό για να παράξουν το δικό τους βαρέλι κρασί και την ρακή που βγαίνει από την απόσταξη της στροφυλιάς.